FM-DX RX Converter 100 - 108 MHz to 20 - 28 MHz

(PE1ITR 2020-06-12)

Voor FM-DX heb ik onderstaande 'old school' converter gemaakt. Het is modulair opgezet om onderdelen voor een experiment eenvoudig te kunnen verwisselen. Ik gebruik een 16 bits SDR als achterzet met een maximale ontvangst frequentie van 30 MHz. De FM omroepband 87 - 108 MHz moet dus omgezet worden naar 7 - 28 MHz. Aangezien mijn antennes voor deze band lopen van 99 - 108 MHz heb ik me beperkt tot dit bandje.
De converter is opgebouwd uit onderdelen die ik had liggen. De eerste trap met de BFT66 is in die zin speciaal omdat ik deze 35 jaar geleden heb gemaakt voor TV-DX op band 3. Ik vond dit blikje in de rommeldoos en heb er sma connectors op gezet. Ik heb deze BFT66 versterker vergeleken met een moderne MMIC en dit maakte in de ontvangsgevoeligheid niet veel uit. Waarschijnlijk is het grootsignaal gedrag van moderne MMIC beter dus op termijn ga ik dit wel veranderen, maar voor het nostalgische gevoel laat ik het voorlopig zo.

In het blokschema is in grote lijnen de opbouw van de converter te volgen. Het signaal komt van de antenne binnen op de BFT66 versterker. Dan volgt een bandfilter. Vervolgens wordt het signaal 30 db versterkt met een chinees printje wat ik op ebay heb gekocht. Dan gaat het naar een tweede meer recenter gebouwd bandfilter en dan naar een SBL-1 mixer. Het 80 MHz LO signaal wordt opgewerkt met een SI5351a en dan verzwakt zodat de mixer +5 dbm krijgt aangeboden. Het verschil signaal gaat vervolgens naar een laagdoorlaat filter met een cutoff van 40 MHz en wordt dan aangeboden aan de SDR. Als antenne gebruik ik een 8 elements yagi zoals hier beschreven.
Ik heb de doorgang van de gehele ontvangstketen met een VNA gemeten en daaruit ontstaat de volgende doorlaat. Deze converter is bruikbaar vanaf 100 MHz tot en met 108 MHz.

Bandfilter

Het bandfilter voor de mixer heb ik met de student versie van het softwareprogramma Elsie ontworpen en nagebouwd. Dit voornamelijk om te zien of het ontwerp in de software in de praktijk kan worden gereproduceerd. Hieronder het schema en de doorlaat van dit filter door de software berekend en gemeten.
Eerste resultaten

Op 7 juni ben ik met Gerard PE1BBI naar Trintelhaven gegaan. Een prima locatie voor FM-DX. Hieronder een kaartje met de stations die ik via Tropo heb ontvangen met bovenstaande converter en de 8 elements yagi. Er waren geen bijzonder tropo propagatie condities. Bijzonder was dan ook weer om de zender Santis Rete Uno weer op 107.8 MHz met QSB in vlagen prima was te ontvangen. Daarvan een filmpje.
HOME | Go Back